Inspiratie

5 tips om je gezonde voornemens vol te houden……by Fleur

Intussen zijn we het jaar 2022 alweer binnen gestapt. Wat zal het allemaal brengen… als we dat toch eens wisten. In ieder geval wens ik je het allerbeste. En hopelijk gaan we elkaar snel weer zien bij bv een kookworkshop of een heerlijk ontbijt of een coachingsgesprek. Wellicht ben je 2022 begonnen met het goede voornemen om gezonder te gaan eten. Ik heb 5 tips die je kunnen helpen om het goede voornemen vol te houden.

“ Na de feestdagen ga ik op mijn eten letten”. Veel mensen hebben het voornemen om aan het begin van het nieuwe jaar weer gezond te gaan eten.  De meeste mensen starten fanatiek na de feestdagen en in het begin gaat het prima. Maar na een tijdje worden mensen het beu. Ze vervallen toch weer in oude patronen en na 8 weken ( dat is al lang ) eet men weer als daarvoor. Toch kun je met wat aanpassingen en tips in je dagelijks leven het veel makkelijker volhouden om anders te aan eten. Het beste is als het een gewoonte wordt om op een andere manier te gaan eten. Zolang het je veel moeite kost gaat het niet een nieuwe gewoonte worden. Dus vandaar deze 5  tips die je helpen aan een nieuwe eetgewoonte. En natuurlijk kun je ook een afspraak maken bij mij om nog wat extra ondersteuning te krijgen bij het werken aan je gezondheid.

Tip 1 Niet afvallen maar anders eten

Ga ervan uit dat je niet alleen wilt afvallen maar dat je anders wilt gaan eten. Bij het woord “afvallen” krijgen veel mensen het al benauwd.” Nu mag ik dit niet meer en dat niet meer eten”. Als je dat in je hoofd hebt wordt het inderdaad lastig.

Tip 2 Plannen van maaltijden

Ga in het weekend eens even zitten om te plannen wat je die week wilt gaan eten. Als je in de supermarkt loopt en je moet ter plekke gaan bedenken wat je die week gaat eten dan zal je snel terugvallen op oude gewoonten. Nieuwe eetgewoonten leer je niet zomaar aan. Je moet er rekening mee houden dat nieuw gedrag soms wel een jaar duurt voordat het “normaal” voor je is. Hoe meer herhaling hoe meer het ingesleten raakt in je hersenen. En dan wordt het een automatisme. Als je al jaren op de automatische piloot kookt dan zul je niet zomaar ineens nieuwe gerechten op tafel toveren zonder dat je dit extra tijd kost. Ook het rondje supermarkt doe je niet meer op routine. Je zult in het begin misschien op zoek moeten naar nieuwe producten. Dus denk na over je maaltijden en maak een boodschappenlijstje. Maak de avond voor een werkdag al je avondeten klaar of een lekkere salade voor tijdens de lunch. Dat scheelt je veel tijd de andere dag. En dan kun je meer tijd besteden aan het lekker aan tafel zitten en op je gemakje te genieten van je gezonde maaltijd.

Tip 3 Wat zijn de momenten waarop het lastig kan worden

Als je dan alles goed gepland hebt en een kast vol lekkere gezonde producten hebt, dan kan het nog wel eens lastig zijn om rekening te houden met je eten. Wat zijn voor jou lastige momenten? Als je thuis komt van je werk en je moet nog gaan koken? Op een feestje? Op de bank voor de tv met een mooie film? Een collega die jarig is en trakteert op een heerlijke slagroomtaart. Ook je gezin kan soms een factor zijn die lastig is. Als je echt anders gaat eten en de rest van je gezin vindt het maar niks dan is dat niet gemakkelijk. Er is veel commentaar aan tafel of je moet twee verschillende maaltijden gaan klaarmaken. Dus pas het ook aan zodat de rest van je gezin gewoon mee eet. Het is belangrijk om na te denken over deze lastige momenten. Dan ben je erop voorbereid en kun je al bedenken wat je in deze lastige situaties gaat doen.

Tip 4 Gooi niet meteen alle maaltijden om

Als je meteen alle maaltijden “anders “ gaat doen en alle tussendoortjes gaan veranderen dan maak je het je zelf wel heel moeilijk. Begin bij het ontbijt en de tussendoortjes. Kijk daarna wat je kunt wijzigen aan je lunch. Wellicht ga je aan het diner niet zoveel veranderen omdat dit de maaltijd is die je met het hele gezin doet. Als je b.v. minder koolhydraten wilt eten dan zorg je ervoor dat je naast groenten en vlees en aardappelen ook nog een andere keuze hebt in groenten. Jij kiest voor 2 soorten groenten en de rest kan er nog aardappelen bij nemen.

Tip 5 Schrijf op wat je eet

Om inzicht te krijgen in je eigen voedingspatroon kan het erg verhelderend zijn als je een voedingsdagboek bij houdt. Je kunt hiervoor een schrift gebruiken of je zet alles in je telefoon. Je schrijft hierin alles wat je zowel in de ochtend middag en avond eet en drinkt. Ook de tussendoortjes en alles wat je drinkt moet je opschrijven. Meestal valt het mensen op dat ze vaak eten zonder dat ze echt honger hebben. Door alles op te schrijven word je jezelf bewuster van de frequentie en wat je eet. Je kunt zo ook meteen kijken of je de weekplanning die je hebt gemaakt ook werkelijk gebruikt.

Hopelijk helpen deze tips je om weer gezond het jaar in gaan en dit het hele jaar vol te houden. Wil je naast deze tips toch een persoonlijker advies wat gemaakt is op jouw eetpatroon dan kun je daarvoor altijd contact opnemen om een afspraak maken. We gaan samen kijken naar je huidige eetpatroon en hoe je dat kunt aanpassen.

Veel succes en een heel gezond en lekker 2022

Liefs Fleur

www.healthyspoon.nl

fleurfarla76@gmail.com

06-13161243

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*