Altijd goed in een salade

Een salade is een van mijn favoriete lunches. Ik eet minimaal drie keer per week een salade om twaalf uur. Ten eerste omdat ik het erg lekker vind, ten tweede omdat er heel veel varianten mogelijk zijn en ten derde omdat ik probeer zo weinig mogelijk brood en graanproducten en andere koolhydraten te eten.

Als basis voor een salade neem ik sla, rauwkost en soms zilvervliesrijst. Maar nooit pasta omdat dit juist heel veel koolhydraten bevat en gemaakt is van tarwe. Meestal vul ik de hoeveelheid sla aan met rauwkost als komkommer, bleekselderij, klein beetje paprika, gekookte sperzieboontjes, een halve tomaat, stronkje witlof, bosuitje, paar olijven en stukjes augurk. En daarnaast nog een beetje eiwitten en vet zoals een gekookt eitje, stukjes kaas, gebakken spekjes, stukjes gerookte kip, tonijn uit blik of gerookte zalm.

Eigenlijk is je salade dan al af. Nog een dressing en dan is het al prima. Toch probeer ik er nog altijd iets extra’s aan toe te voegen. Niet omdat het nog niet lekker genoeg is maar vooral om de voedingswaarden nog wat te verhogen. Hieronder volgen 4 tips die je salade nog lekkerder maken. Ze zorgen voor meer vitaminen, meer goede vetten, meer bite en meer smaak.

1: Noten

Noten zijn een hele goede aanvulling. Als je kiest voor noten in een salade kun je die het beste toevoegen op het moment dat je de salade gaat eten. Noten kunnen anders taai en zacht worden. Kies voor ongebrande en ongezouten noten. Zoals amandelnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en pecannoten. Noten bevatten veel goede vetten. En een beetje vet in je salade maakt dat je langer een verzadigd gevoel hebt.

2: Pitten en zaden

Ook in zaden en pitten zitten veel goede vetten. Denk aan zonnebloempitten, pompoenpitten geroosterde sesamzaadjes en pijnboompitten. Het is heel gemakkelijk toe te voegen aan een salade. In elke supermarkt kun je ze kopen. Je kunt sesamzaadjes en pijnboompitten roosteren en daarna bewaren. Zo kun je ze de volgende keer meteen gebruiken.

3: Kiemgroenten

Taugé, alfalfa zijn de bekendste kiemgroenten. Veel supermarkten verkopen schaaltjes waarin verschillende soorten verpakt zitten. Het is een hele lekkere, gezonde aanvulling en het ziet er ook leuk uit in een salade. In kiemgroenten zitten veel voedingsstoffen. Helaas zijn ze niet heel lang houdbaar, dus naast een toefje in je salade is het ook lekker om het op je brood of cracker te doen met b.v kaas.

4: Verse kruiden

Als extra smaakmaker is het heerlijk om verse kruiden toe te voegen. Verse basilicum, peterselie, munt, koriander, bieslook en dille. Een klein beetje geeft al een extra lekkere smaak. Geen dressing uit een potje maar olie met azijn, wat zout en peper en verse kruiden. Een nadeel van kant en klare smaakmakers en dressings is dat er vaak allerlei toevoegingen inzitten. De smaakmaker E 261 is een “gevaarlijke”. Het maakt namelijk dat je eetlust krijgt. Dus na een tijdje heb je weer honger. Vandaar de tip om verse kruiden te verwerken. Als je geen verse kruiden hebt kun je ook gedroogde kruiden gebruiken. De smaak is  wel iets minder. Zowel verse als gedroogde kruiden bevatten veel antioxidanten. Dus ook nog eens heel gezond.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*