Een lekker gerechtje wat zorgt voor genoeg groenten. Door per persoon al 1 paprika te eten heb je meteen een groot deel gegeten van de 200 gram per dag die minimaal wordt aanbevolen. Je kunt het met vlees eten, maar vegetarisch is het net zo lekker. Je kunt het als hoofdmaaltijd eten maar door kleine paprika’s te gebruiken is het ook een leuk bijgerechtje bij een Mexicaanse maaltijd met wraps, maiskolven en verse guacamole.
Lang niet iedereen haalt het om 200 gram groenten per dag te eten. En dat terwijl er zo veel lekkers is. Het is ook handig om groenten niet alleen bij het avondeten te nemen. Voor veel mensen is dat toch het moment waarop er de meeste groenten gegeten wordt. Je kunt groenten gemakkelijk de hele dag eten. Bij het ontbijt in je smoothie een handje spinazie en komkommer, gebakken champignons en tomaatjes bij je omelet als lunch en een kopje soep als voorafje, nog een paar worteltjes tussendoor en je haalt zeker 200 gram per dag.
Tip 1
Om erachter te komen hoeveel groenten je eigenlijk eet is het handig om het eens op te schrijven. Klinkt misschien raar maar door op te schrijven wat je eet krijg je inzicht in je eetpatroon.
Ingrediënten
3-4 personen
3-4 paprika’s ( 1 grote paprika per persoon)
1 grote ui gesnipperd
1 teentje knoflook
2 wortels in blokjes gesneden
2 stelen bleekselderij in kleine stukjes gesneden
3-4 tomaten in kleine stukjes gesneden
100 gram kidneybonen of zwarte bonen (als je gedroogde bonen gebruikt let dan op de tijd die nodig om te weken en koken. Kan wel 12 uur zijn!!!!) je kunt ook een blikje gebruiken.
1 blikje mais
De kapjes van de paprika in kleine stukjes snijden.
250 gram zilvervliesrijst
Bosje koriander
2-3 flinke eetlepels Kruidenmix It’s a wrap van Green Gypsy ( mag altijd meer natuurlijk )
Geraspte kaas
Optie
250 gram gehakt (dan is 175-200 gram ongekookte rijst meer dan genoeg)
Salsa saus
Tip 2
De kruidenmixen van Green Gypsy zijn super. Veel smaak, pure ingrediënten, geen E-nummers en geen of heel weinig zout. Top voor een snelle maar wel gezonde maaltijd.
Bereiding
Was de paprika’s en snijdt de kapjes/ bovenkant van de paprika’s. Haal de zaadlijsten die nog in de paprika’s zitten eruit. (met de hand gaat dit gemakkelijker en met een mes kun je de paprika kapotsnijden)
Zet een grote pan water op en kook de paprika’s daarin ongeveer 5 minuten. Giet af en zet de paprika’s op z’n kop om uit te lekken.
Zet intussen ook een pan op om de rijst te koken.
Snijdt alle groenten in kleine stukjes
Doe een beetje olie in een wok of hapjespan en bak hierin de knoflook en ui glazig. Voeg nu de kruidenmix toe.
Als je gehakt wilt gebruiken voeg je dat nu toe en bak je het rul
Voeg nu de wortel, bleekselderij, paprikastukjes en tomaten toe en bak dit een paar minuten. Doe daarna de deksel op de pan en laat even 5 minuten zachtjes bakken zodat de groenten wat zachter worden.
Giet intussen de rijst af als deze klaar is en zet apart.
Als de groenten (eventueel gehakt) klaar zijn voeg je de (gekookte) bonen en mais toe. Als laatste schep je de rijst erdoor.
Proef of er genoeg smaak aan zit en voeg eventueel nog wat kruidenmix, zout of peper toe. Houd je van pittig voeg dan nog chillikruiden toe. Je kunt ook salsasaus toevoegen als je het lekker vindt als het wat smeuïg is.
Verwarm de oven voor op 180°C
Zet nu de paprika’s in een ovenschaal vul de paprika’s met de groenten en rijst. Strooi er de kaas over en zet in de oven tot dat de kaas gesmolten is. De rijst die over is kun je natuurlijk gewoon erbij scheppen op je bord.
Strooi de koriander over de paprika’s. Heerlijk met guacamole of een frisse salade en tortilla chipjes.
Eet smakelijk. Groetjes Fleur