Groentepizza van bloemkool…..by Fleur

Pizza is en blijft een favoriet. Zeker bij kinderen staat pizza vaak in hun top 3 van “lievelingseten” . Eerlijk is eerlijk, een echte goede Italiaanse pizza is ook heel erg lekker. Het enige nadeel van die lekkere pizza is dat het niet zo voedzaam is.

 

De gezonde variant

Dus maken we er een gezonde variant van … een groentepizza. De bodem kun je prima maken van groenten. Daarbij is de smaak echt wel anders dan een originele pizza maar het is zeker heel erg lekker. Ik denk niet dat de groentepizza op de kaart komt van een Italiaans restaurant maar bij mij thuis staat deze groentepizza regelmatig op tafel. Eet er een soep of salade bij en je hebt een lekkere en voedzame maaltijd.

Ingrediënten
1 plaatpizza

Deeg

450 gram bloemkool
15 gram boter
2 eieren
50 gram havermeel
50 gram amandelmeel
50 gram geraspte kaas
Rasp van ½ citroen
½ tl (bij voorkeur vers geraspte nootmuskaat)

Topping

Tomatensaus
Geraspte kaas of bolletjes mozzarella
Stukjes ham of salami
Plakjes tomaat
Rode ui
Olijven gehalveerd

Eigenlijk kun je alle toppings gebruiken die je lekker vindt

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C
  2. Verdeel de bloemkool in roosjes en spoel ze af. Daarna in de keukenmachine om ze fijn te maken. Doe niet alles te gelijk want dan wordt een deel van de bloemkool te fijn. Beter is om het in een paar keer te doen en de stukjes niet al te fijn te maken.
  3. Klop de eitjes luchtig.
  4. Bak de stukjes bloemkool in de boter op hoog vuur ongeveer 5 minuten en schep goed om. Doe de bloemkool in een kom en laat het afkoelen.
  5. Voeg nu de haver en amandelmeel, eieren, geraspte kaas, citroenrasp en nootmuskaat toe. Breng op smaak met  zout en flink wat peper toe en kneed het tot een stevig deeg.
  6. Leg een bakpapier op de plaat en verdeel het deeg gelijkmatig over de plaat. Druk stevig aan. Het beste gaat dit door een blaadje bakpapier op het deeg te leggen en het met je handen goed aan te drukken en in vorm te brengen. Verwijder dit bovenste bakpapier en doe de pizza in de oven voor 20 minuten.
  7. Intussen kun je alles klaarmaken voor de topping die je wilt gebruiken. Haal na 20 minuten de pizza uit de oven en voeg de toppings toe. Ik heb voor deze pizza tomatensaus, geraspte kaas, mozzarella, ham, rode ui, plakjes tomaat, olijven en gedroogde oregano gebruikt.
  8. Zet de oven nu op 180 °C en bak de pizza nog 10 minuten totdat de kaas is gesmolten.
    gebakken bloemkool, ei, haver en amandelmeel, geraspte kaas
    meng alle ingrediënten tot een deeg en schep op een bakplaat
    Bak de bodem 20 minuten in de oven op 200°C

    Verdeel de ingrediënten voor de topping en bak de bloemkoolpizza nog 10 minuten op 180°C

TIPS

Vervang de bloemkool, citroen en nootmuskaat voor:

  • 500 gram spinazie ( roerbakken en uitlekken ) teentje knoflook, fijngehakte rozemarijn en 25 gram pistachenootjes fijngehakt.
  • 450 gram zoete aardappel ( heel in) 20 minuten koken ) geraspt, 1 tl fijngehakte komijnzaadjes of Ras El Hanout kruiden, geraspte geitenkaas ipv gewone kaas.

Pas de toppings aan. Neem bv gegrilde courgette, gegrilde paprikareepjes, reepjes gebakken aubergine… kortom leef je zelf uit en maak er een heerlijke groentepizza van.

Veel plezier met de bereiding en eet smakelijk
Groetjes Fleur

www.healthyspoon.nl

 

 

 

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*