Coaching

Coaching

Gezonder eten…. Maar hoe doe je dat dan?

 

Veel mensen willen gezonder gaan eten. Zeker in de tijd waarin we nu leven zijn veel mensen zich er bewust van geworden dat je zelf een grote bijdrage kunt leveren aan je gezondheid. En goede voeding is daar een hele belangrijke factor in. De afgelopen 50 jaar hebben we onszelf een heel ” gek” eetpatroon aangeleerd. Is het normaal om zoveel bewerkt voedsel te eten, moeten we echt naast maaltijden ook nog zoveel tussendoortjes eten, is vet echt zo slecht voor ons, en waarom heb je geen tijd om te koken???
Maar hoe doe je dat dan?

Wellicht heb je na een bezoek aan b.v. een huisarts, osteopaat of fysiotherapeut het advies gekregen om wat kilootjes af te vallen of om bijvoorbeeld minder suiker te gaan eten.
Maar hoe doe je dat dan?

Graag begeleid ik je in dit proces. En wat ik vooral heel belangrijk vind is dat de verandering die je gaat doen bij jou en je leven past. Geen moeilijke recepten, calorieën tellen, heel veel dingen niet meer eten en een hongergevoel hebben. De meeste mensen houden dit even vol maar het is juist de bedoeling dat het “ nieuwe” eten niet voor even is maar juist je normale manier van eten wordt. Het gaat dus om een gedragsverandering. En wat vooral belangrijk is, is dat je er blij van wordt en je jezelf beter gaat voelen.

Plan van aanpak

Jouw huidige voedingspatroon in beeld
Om een goede beginsituatie te hebben is het belangrijk om eerst je huidige voedingspatroon in beeld te hebben. Daarvoor houd je van 1 week bij wat je eet en drinkt. Jouw eetpatroon ga ik bekijken en via kleuren indelen in voedingsstoffen. Zo krijg je een goed overzicht van hoe jouw huidige voedingspatroon is opgebouwd en dus ook wat er anders zou kunnen.

Jouw situatie in beeld
Het is heel belangrijk dat de adviezen die je krijgt wel passen in je leven. Dus vandaar dat we even stil staan bij je gezinssamenstelling, werk en andere zaken die je weekinvulling bepalen. Zo kan ik samen met jou het plan zo goed mogelijk laten aansluiten aan jouw situatie en uiteraard die van je gezin. Het is ook belangrijk om je gezondheidssituatie in beeld te brengen. Het kan voorkomen dat ik je het advies geef om toch gebruik te maken van een diëtiste gezien een ziektebeeld wat er zou kunnen zijn.

Aan de hand van je huidige voedingspatroon en jouw persoonlijke situatie gaan we kijken waar de punten liggen die je kunt veranderen en heel belangrijk  ….. Hoe je dat kunt gaan doen.

  • Je krijgt voedingsadviezen op maat
  • Menu suggesties die passen bij jouw wensen
  • Boodschappenlijstje met basis ingrediënten die je eigenlijk altijd in huis moet hebben.
  • Heerlijke recepten
  • Persoonlijke begeleiding
  • Kennis / informatie over gezonde voeding

 

Methodiek voor gedragsverandering
Het aanleren van nieuw gedrag ( in dit geval een gezonder eetpatroon) kost even tijd. In 6 weken tijd kun je jezelf al heel
wat “ nieuwtjes” aanleren. Om deze gedragsverandering zo goed mogelijk te laten slagen werken we een aantal stappen van gedragsverandering door.

Openstaan: dat doe je al want je hebt interesse in het veranderen van je eetgedrag. Maar mocht je b.v vooral door anderen mensen aangezet zijn om je eetgedrag te veranderen dan is het goed om hier toch nog even bij stil te staan. Want als je eigenlijk niet openstaat voor veranderen dan wordt het wel heel lastig.
Begrijpen: Hierbij komt een stukje kennis over voeding. Als je begrijpt waarom iets wel of niet gezond is en hoe je lichaam werkt dan is het ook gemakkelijker om je eetpatroon aan te passen.
Willen: Veel mensen weten best dat ze hun eetpatroon kunnen verbeteren. Maar waarom lukt het dan niet… dan kan met veel verschillende oorzaken te maken hebben. Dat komt aan bod bij het stukje “ willen”.  We gaan naar de voordelen kijken die het veranderen van je eetpatroon hebben maar ook de nadelen. Want als je start zijn er zeker ook nadelen… het kost b.v meer tijd om je maaltijden te plannen, uit te zoeken wat je nodig hebt. Misschien moet je wennen aan andere smaken. En wellicht vindt de rest van je gezin het maar niks. Dat is allemaal belangrijk om mee te nemen om je verandering van gedrag te laten slagen.
Doen: Dan komt het punt dat je echt aan de slag gaat. Het doen…. Daar gaat het uiteindelijk om. Het is belangrijk dat je voldoende handvatten hebt om mee aan de slag te gaan. Daarom krijg je adviezen mee voor het ontbijt, lunch en diner en gezonde tussendoortjes. Basis boodschappenlijst met belangrijke producten voor in je keukenkasten.We gaan kijken naar je valkuilen en hoe je jezelf kunt wapenen tegen moeilijke momenten.

Het is ook belangrijk dat je een back-up hebt bij vragen en regelmatig om advies kunt vragen. Dat kan tijdens afspraken maar ook via Whats-app en mail contact.

 

Samen aan de slag
Je kunt er ook voor kiezen om de begeleiding echt heel praktisch te maken. Dus door samen te koken. Of door een proeverij te volgen waarbij je allerlei gerechten kunt proeven die passen bij een gezond voedingspatroon. Zo kun je kennis maken met wellicht nieuwe ingrediënten en krijg je hierbij ook uitleg waarom deze gerechten gezond zijn. Je leert hoe je etiketten kunt lezen en ik kan samen met je de koelkast en voorraadkast eens onder de loep nemen en schoon schip maken.
Samen aan de slag kan natuurlijk ook met je partner, gezin of vriend en of vriendin(nen)

 

Kortom er zijn mogelijkheden genoeg om eens kritisch naar jouw eetgedrag te kijken en hierin veranderingen aan te brengen die een positieve invloed hebben op je gezondheid. En dat kan variëren van afvallen, je fitter voelen, meer energie, minder last van je darmen etc.
En wat vooral heel erg belangrijk is om te ervaren.. dat gezond eten zo ontzettend lekker is. Het hoeft ook niet moeilijk te zijn en ik hoop dat je er vooral heel erg blij van wordt. Het is toch superfijn dat je zelf iets voor je gezondheid kunt doen wat ook nog eens lekker is.