Wellicht eet je in de winter regelmatig savooiekool. Maar de kans is ook groot dat je er wel eens van gehoord hebt maar dat je het nog nooit gegeten hebt. Savooiekool ken ik vooral van vroeger met gekookte aardappelen en een beetje mosterd met verse worst. Ik kan me herinneren dat het een van mijn lievelingsmaaltjes was…. Maar intussen zijn tijden veranderd en heb ik de savooiekool ook gevonden om een ander, lekker en hip gerecht mee klaar te maken.
Dit is een heerlijk winters vegetarisch gerecht met linzen en fetakaas. Een schaal vol deze rolletjes ziet er wel een stuk gezelliger uit op tafel dan de stamppot die ik me van vroeger herinner. Een prima gerecht voor een lekker etentje (als het weer mag )
Naast dat dit gerecht heel erg lekker is en er leuk uitziet is het ook nog eens heel gezond.
Wat maakt dit gerecht gezond?
Het eten van savooiekool levert je verschillende vitaminen en mineralen op zoals veel vitamine C (zelfs meer dan in sinaasappels), vitamine B, Jodium, Ijzer, Zink en Calcium (ja dat zit ook in groenten).
De bladeren van de savooiekool zijn stevig. Daarom kun je ze heel goed gebruiken om te vullen maar ook om te roerbakken en een stamppot kan natuurlijk altijd.
De linzen zorgen voor een goed alternatief voor vlees. Het zit ook boordevol vezels en dat is weer heel belangrijk voor je darmen.
Recept
Voor 2-3 personen
1 savooiekool
2 (grote) sjalotten
1-2 tenen knoflook
1 paprika
2 stengels bleekselderij
200 gram gedroogde linzen (liefst geen rode)
1 theelepel kerriepoeder (meer mag ook… naar eigen smaak)
Verse munt (naar smaak)
200 gram feta-kaas
Olijfolie
Zout en peper
Bereiding
- Kook de linzen ongeveer 15 minuten. Giet af en laat ze goed uitlekken.
- Kook een grote pan met water
- Haal van de savooiekool de buitenste bladeren (die kun je niet gebruiken), haal dan 10 tot 12 grote bladeren van de savooiekool. Kook deze bladeren 5 minuten (4-5 per keer)
- Leg de bladeren op een theedoek om uit te laten lekken en snijd de harde nerf eruit.
- Snipper de sjalotten en knoflook en snijd de rest van de savooiekool in dunne reepjes. (als het een hele grote kool is neem dan de ½ van de overgebleven kool )
- Fruit in een scheutje olie de sjalotten en knoflook. Voeg na 2 minuten de kerriepoeder toe. Laat dit kort meebakken dan komt er meer smaak vrij.
- Voeg nu de reepjes kool erbij en laat 5 minuten met een deksel zachtjes smoren. Check even of de kool wat zachter is geworden.
- Voeg nu de klein gesneden paprika en bleekselderij toe en bak dit 5 minuten mee.
- Schep nu de uitgelekte linzen erbij en voeg zout en peper naar smaak toe. Haal de pan van het vuur en laat het even afkoelen.
- Snijdt de feta in kleine blokjes en schep ze door het linzen-kool mengsel. Let op dat het niet te heet meer is anders smelt de feta meteen.
- Leg nu een koolblad klaar en vul het met 2 eetlepels van het mengsel en vouw het blad tot een rolletje of een pakketje.
- Leg de pakketjes met de naad naar beneden in een ovenschaal. Je kunt er de overgebleven linzen nog over doen en eventueel nog wat geraspte kaas of feta als je dat lekker vindt.
- Natuurlijk kun je het gerecht ook met andere groenten maken in plaats van paprika en bleekselderij. Ook de kruiden kun je naar smaak aanpassen. Dat is juist ook het leuke aan koken dat je er door wat andere kruiden een heel ander gerecht van kunt maken.
Veel plezier met de bereiding en eet smakelijk!
Wil je meer weten of extra tips? Vul het contactformulier in en ik stuur je zo spoedig mogelijk een antwoord.
Groetjes,
Fleur