Nasi zonder rijst…. By Fleur

Nasi zonder rijst….by Fleur

Nasi zonder rijst… is dat dan eigenlijk wel nasi?? Vast niet, maar het is wel heel erg lekker en gezond. Met rijst is natuurlijk niks mis. Zeker als je zilvervliesrijst eet is dat heel gezond en voedzaam. Maar af en toe vind ik het wel fijn om even de koolhydraten (ook wel suikers genoemd en die zitten veel in b.v. pasta’s, rijst, brood) wat te minderen en extra groenten te eten. Dan is dit een heel goed alternatief voor een heerlijke koolhydraat arme “rijst” maaltijd met heel veel groenten.

In dit gerecht geen pakjes en zakjes. Dus geen E-nummers, smaakversterkers en veel te veel zout. Dat is vaak wel het geval met kant en klare mixen voor gerechten als nasi en spaghetti. En dit is zo simpel en heel gezond.

TIP 1
Zorg dat je altijd ui, knoflook en wat verschillende verse of gedroogde kruiden in huis hebt. Dan kun je altijd je maaltijden lekker op smaak brengen zonder de zakjes vol toevoegingen.

Ingrediënten
2-3 personen

1 bloemkool
1-2 uien
1-2 teentjes knoflook
1 rode paprika
2 stelen bleekselderij
6 champignons
200 gram erwten (vers of diepvries)
2 wortels
Bakje taugé
2-3 Bosuitjes
1 Spaanse peper (of minder als je niet van pittig houdt)
3 Eieren
Handje cashewnoten
2 eetlepels nasi kruiden van b.v. Green Gypsy (meer mag natuurlijk ook)

Keukenmachine

 

Tip 2
Je kunt natuurlijk ook allerlei andere groenten gebruiken. Dit is een heel handig gerecht om groenten op te maken die nog in je koelkast liggen. Denk aan een handje boontjes, een ½ witte kool of een stuk prei wat je nog hebt liggen.

Bereiding

  • Snijdt de bloemkool in roosjes en was ze met water. Doe ze daarna in de keukenmachine en maal ze kort. Check de grote van de korreltjes en doe eventueel nog iets langer. Maar let op .. het hoeft echt maar een paar seconden. Zet de bloemkool apart.
  • Snipper de ui en knoflook en fruit even aan in een beetje olie.
  • Snijdt de paprika, bleekselderij, wortels, champignons en Spaanse peper in kleine stukjes en bak een paar minuten mee.
  • Voeg de bloemkool toe en schep alles goed door elkaar. Laat het 5 minuten bakken op middelhoog vuur. Schep regelmatig om
  • Snijdt intussen de bosui. Was de taugé. Kluts de eieren met wat zout en hak de noten fijn.
  • Voeg de nasi kruiden toe en schep alles goed door elkaar. Laat nog even op het vuur en proef of de bloemkool al zacht is geworden. Je kunt nog wat kruiden toevoegen en eventueel wat zout.
  • Bak de eieren. Maak er scrambled eggs van door meteen te gaan roeren als het ei in de pan zit. Daardoor krijg je kleine stukjes ei. Voeg ze toe aan de nasi.
  • Voeg als laatste de taugé, bosui en cashewnoten toe.
  • Je kunt er altijd nog sambal bij serveren als je van pittiger eten houdt. Dit gerecht is vegetarisch maar je kunt er natuurlijk altijd b.v. kipsaté bij maken.

TIP 3
Maak er zelf pindasaus bij. Echt heel simpel maar zo lekker. Verwarm alle ingrediënten in een pannetje.

½ potje pindakaas (eventueel met noot)
½ blikje kokosmelk
1-2 teentje knoflook geperst
4 eetlepels ketjap
Beetje sambal (maak het zo pittig je wilt)

Veel plezier met het koken en eet smakelijk

Groetjes Fleur

www.healthyspoon.nl

 

 

 

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*