Ovenschotel met pastinaak, zoete aardappel, prei en wortel… By Fleur

Ovenschotel met pastinaak, zoete aardappel, prei en wortel… By Fleur

De groenten die ik eruit wil lichten is de pastinaak. Een echte groenten die hoort bij deze tijd van het jaar. De pastinaak wordt vaak een vergeten groenten genoemd maar intussen kennen heel veel mensen deze groenten gelukkig weer.
Het is een winterwortel die tot dat de aardappel in Nederland kwam erg veel gegeten werd in ons land.

Pastinaak smaakt zoetig en een beetje naar anijs. Het is in heel veel gerechten te gebruiken. Gekookt in bv een stamppot, of in blokjes kort koken en dan roerbakken. Het kan prima in ovenschotels en soep met pastinaak is zeker een aanrader.

Wat maakt dit gerecht gezond?
Pastinaak is een groenten met veel vezels wat erg goed voor je darmen is. Het bevat redelijk wat suikers, vandaar ook de zoete smaak. Deze groenten bevat oa veel kalium, magnesium, zink en ijzer. Daarnaast bevat het ook een behoorlijke hoeveelheid antioxidanten die je immuunsysteem bevorderen.  Kortom genoeg redenen om af en toe deze ” vergeten” groenten op het menu te zetten.

Tip
Pastinaak moet je schillen voordat je het gaat bereiden. Het nadeel is alleen dan het vrij snel verkleurd. Mocht je de pastinaak niet meteen gebruiken kun je het in een laagje water met wat citroensap leggen.

Recept, 2-3 personen
1 grote pastinaak – 1 grote zoete aardappel
2 dunne preien – 2 wortels
Verse tijm – 2 eieren
150 ml room – 100 gram geraspte kaas
Theelepel (grove) mosterd – Olijfolie
Zout /peper
Ovenschaal en Aluminiumfolie

Tip 1 :
Gebruik een groot scherp mes om de groenten in mooie dunne plakken te kunnen snijden.
Tip 2:
Rasp de kaas zelf in plaats van kant en klaar geraspte kaas te kopen. In een zakje geraspte kaas zitten ook aardappelzetmeel, E-nummers en conserveringsmiddelen. Daarnaast smaakt het veel lekkerder en is het goedkoper om zelf te raspen.


Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Snij de prei in de lengte doormidden en snij het daarna nog in repen. Probeer de stukken aan te passen aan de breedte van de ovenschaal.
3. Schil de wortelen, pastinaak en zoete aardappel en snij ze in de lengte doormidden. Snij de groenten in dunne repen.
4. Smeer de ovenschaal in met olijfolie en vul de ovenschaal afwisselend met de verschillende groenten zodat ze een mooi patroon vormen.
5. Maal er zout en peper over er ris de tijmblaadjes van de takjes en strooi ze over de groenten.
6. Besprenkel er olijfolie over of smeer het met een kwastje over de groenten.
7. Zet de groenten nu ongeveer 25-30 minuten in de oven totdat de groenten beetgaar zijn. Je kunt de ovenschaal eventueel met aluminiumfolie bedekken zodat de groenten niet gaat verbranden.
8. Klop intussen de eieren los met de room, mosterd en zout en peper. Rasp er wat kaas door en klop het mengsel goed door elkaar. Je kunt er eventueel nog wat extra tijmblaadjes aan toevoegen.
9. Giet het eimengsel over de groenten en rasp er nog wat kaas over als je dat lekker vindt. Zet nog ongeveer 10-15 minuten in de oven tot het eimengsel gaar is en de kaas gesmolten.

               

Dit gerecht is lekker te combineren met een salade, gebakken aardappeltjes of met een stukje vlees of kip. Ook erg lekker als lunchgerecht. Je kunt het zowel warm als koud eten.

Veel plezier met de bereiding en eet smakelijk.

Wil je meer weten of extra tips? Vul het contactformulier in en ik stuur je zo spoedig mogelijk een antwoord.

Groetjes,

Fleur

 

 

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*