Vakantie en pannenkoeken horen bij elkaar. Al jaren starten wij de vakantie met pannenkoeken. En eerlijk is eerlijk, helemaal Healthy is dat natuurlijk niet. Maar we hebben wel wat “ gezondere” varianten bedacht. En we hebben ons pannenkoeken assortiment intussen uitgebreid tot een waar pannenkoekenfeest. Superleuk om in de vakantie een keer te doen met de kids als het wat minder lekker weer is, of gewoon omdat je het zelf ook heel erg lekker vindt
Wat heb je nodig voor een pannenkoekenfeest.
Grillplaat of een gourmetset
Knijpflessen voor het gekleurde beslag
Spatels
Boter of olie
Verschillende soorten beslag
Naturel pannenkoeken beslag
Roze beslag
Groen beslag
Havermout beslag
Toppings
Appeltjes met kaneel
Plakjes ontbijtspek
Plakjes kaas
Blauwe bessen
Aardbeien in plakjes
Fijngesneden groenten ( b.v. ui,paprika,champignons)
Italiaanse kruiden
Nu kan het feest beginnen.
Klontje boter op de grillplaat en bak eerst wat groenten of fruit of spek. Schenk er het beslag over en bakken maar. Met het gekleurde beslag kun je ook figuurtjes maken. Meestal komen de mooiste en vooral gekste creaties op de plaat.
Recepten voor verschillende soorten beslag
Groene (Spinazie) pannenkoeken
Maak het beslag zoals op de verpakking staat beschreven. Voeg 2 handen verse spinazie toe.
Let op dat de spinazie goed gewassen is.Gebruik een staafmixer om de spinazie te pureren. Pureer het net zolang tot er geen blaadjes meer in het beslag zitten. Het beslag is nu groen. Hoe meer spinazie hoe groener het beslag. Je kunt nu gaan bakken
Roze (Bieten) pannenkoeken
Maak het beslag zoals op de verpakking staat beschreven. Voeg nu een scheutje bietensap toe. Roer het goed door het beslag. Hoe meer sap hoe meer roze de pannenkoeken worden. En kunt nu gaan bakken. Als je heel erg van rode bietjes houdt kun je ook een gekookt rood bietje door het beslag pureren ipv alleen het sap
Havermout pannenkoeken met blauwe bessen
150 gram havermout
100 ml havermelk
100 ml water
2 eieren ( losgeklopt )
Blauwe bessen (zoveel je wilt )
Snufje zout
Meng de havermout met het zout en voeg de melk en het water toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg nu de losgeklopte eieren toe en roer het goed door elkaar tot een glad beslag. Laat het beslag 30 minuten rusten. Roer daarna de blauwe bessen door het beslag.Verhit in een koekenpan een beetje olie of boter. Schep nu een eetlepel beslag in de pan en vorm er een koekje van. Bak ze aan beide kanten goudbruin.
Toppings
Om de pannenkoeken nog lekkerder te maken kun je er b.v. honing bij eten of warme appelcompote met kaneel of blauwe bessen/frambozen jam en met stukjes banaan smaakt ook heerlijk. Een flinke lepel Griekse yoghurt.
Hartige pannenkoeken
Je kunt het bovenstaande basisrecept (zonder de blauwe bessen) ook als een hartige variant maken. Mix door het beslag dan b.v. geraspte kaas, gesnipperd uitje, fijngesneden stukjes olijven en champignons, fetakaas, verse kruiden en extra peper en zout.
Kortom genoeg manieren om er iets lekkers van te maken.
Veel plezier met het pannenkoekenfeest en fijne vakantie
Groetjes Fleur