Quiche met pompoen, pastinaak en tijm…..by Fleur

De meeste mensen maken wel eens een quiche. Je kunt het heerlijk eten als maaltijd met bv een salade erbij en als borrelhapje doet zo’n quiche het ook vaak heel goed. Bij een quiche kun je eindeloos variëren met de vulling. Vegetarisch, met kip, spekjes of gerookte zalm maar ook blokjes feta smaken heerlijk. Met groenten kun je ook ontelbare combinaties maken. Kortom leef je uit !!!

 

De Bodem
Vaak wordt er voor de bodem een kant en klaar deeg gekocht. Meestal plakjes bladerdeeg uit de diepvries of kant en klaar quichedeeg uit de koeling. Maar wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is om zelf een lekkere bodem te maken. De bodem uit dit recept is gemaakt van havermout, amandel- en spelt- meel en lijnzaad. Daardoor is het erg smakelijk en ook voedzaam door de vezels en voedingsstoffen die erin zitten. De structuur is anders dan het  “ gewone” deeg omdat het natuurlijk geen bladerdeeg is. Dit deeg kun je ruim van tevoren klaar maken en blijft een paar dagen goed in de koelkast. Super handig als je een keer wat minder tijd hebt.

En omdat het herfst is deze keer een quiche met pompoen, pastinaak en tijm. Heerlijk als maaltijd of als borrelhapje.

Ingrediënten voor het deeg
100 gram havermout
50 gram amandelmeel
50 gram speltmeel
40 gram lijnzaad
Eetlepel gedroogde oregano
2 el aardappelzetmeel
½ theelepel zeezout
100 gram roomboter in blokjes
4 eetlepels ijskoud water

Vulling
1 pastinaak
½ flespompoen
1 ui
1 sjalot
1 teentje knoflook
Flinke pluk tijm
Hand spinazie
Fetakaas
3 eieren
2 eetlepels room of crème fraiche
Nootmuskaat
Zout en peper

Bereiding

  • Doe de havermout, amandelmeel, speltmeel, lijnzaad, aardappelzetmeel en zout in een keukenmachine en hak het fijn totdat het eruit ziet als grofmeel. Schep er nu de oregano door.
  • Voeg nu de boterblokjes toe en mix het door het meel. Voeg nu lepel voor lepel het ijskoude water erbij. Het beste is om nu de keukenmachine een aantal keer maar heel kort aan te zetten totdat je een bal krijgt. Dus het is niet de bedoeling dat de machine alles nog eens heel goed door elkaar gaat draaien.
  • Haal het deeg uit de machine en kneed het nog even kort door. Maak er een bal van en verpak het in plastic folie en leg het een ½ uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C
  • Intussen schil je de pompoen en pastinaak en snijd je ze in dunne plakjes. Pel de ui, sjalot en knoflook en snipper ze fijn. Snij de spinazie in reepjes en ris de tijmblaadjes van de takjes.
  • Haal het koude deeg uit de koelkast en verdeel het over een met bakpapier bekleedde bakvorm. Druk het stevig aan en prik er gaatjes in en bak ongeveer 10-12 minuten tot de bodem al een beetje stevig begint te worden.
  • Bak de ui, sjalot en knoflook en voeg er de tijm ( beetje opzij leggen ) aan toe. Bak alles een beetje glazig. Voeg de spinazie toe en bak totdat deze is geslonken en het vocht is verdampt. Voeg royaal zout en peper en eventueel de nootmuskaat toe.
  • Klop de eieren en voeg daar de room of crème fraîche aan toe en klop goed door. Voeg eventueel nog wat zout en peper aan toe en de feta. Schep het ui/spinazie mengsel er doorheen.
  • Neem de bodem en schenk daar het eimengsel overheen. Verdeel nu de plakjes pompoen en pastinaak om en om en druk het stevig aan in het eimengsel. Verdeel er nog wat tijm over en peper uit de molen. Eventueel nog wat feta.
  • Zet de quiche 30-40 minuten in de oven op 170 °C

Serveer de quiche met een salade en je hebt een heerlijk maaltijd boordevol goede ingrediënten.

Tip 1
Wees creatief en maak de quiche zeker ook met andere lekkere ingrediënten.

Tip 2
Afgekoeld is het heerlijk om als lunch mee te nemen naar je werk.

Veel plezier met de bereiding en eet smakelijk

Groetjes Fleur

 

Kijk op www.healthyspoon.nlvoor meer recepten en tips over gezond eten.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*