Het is bijna kerst en dat is natuurlijk de tijd om bijzondere en vooral lekkere gerechten op tafel te zetten. En helemaal leuk is het als die gerechten niet heel erg ingewikkeld zijn, maar wel erg in de smaak vallen bij je gasten. Was het vroeger toch echt de bedoeling dat er met kerst een groot stuk vlees geserveerd werd, is er nu ook veel meer plaats voor lekkere groenten gerechten op de kersttafel. En het voordeel van al die heerlijke groenten gerechten is dat je na het diner niet helemaal vol zit. Want wat doen we ons zelf soms toch allemaal aan met het vele eten. Helemaal niet verkeerd om ook tijdens de feestdagen lief te zijn voor je lichaam…. Zodat je al die gezellige en lekkere dagen goed doorkomt maar zeker ook op en top geniet van een echt kerstdiner.
Om je een ‘bietje’ te helpen heb ik een voorgerecht en een bijgerecht voor je van rode bietjes. Rode bietjes zijn gemakkelijk te krijgen en niet duur. Je kunt ze zowel rauw als bereid eten en ze mixen geweldig met heel veel verschillende smaken. En wat denk je van de kleur…. Die spat bijna van je bord af.
En dan de gezondheidsweetjes van rode bietjes…Ze bevatten bijna alle mineralen en vitaminen die wij nodig hebben, weinig calorieën ( die zul je me de kerst zeker niet te kort komen ) en helpen mee aan het verlagen van je bloeddruk. Daarnaast bevatten ze ontstekingsremmende eigenschappen en bevorderen je spijsvertering. Kortom genoeg redenen om rode bietjes op het kerstmenu te zetten.
Voorgerecht
Carpaccio van Chioggia bietjes
Er zijn verschillende soorten bietjes. De donker rode is het meest bekend. Dan is er ook de gele/oranje soort en de rood met wit gestreepte biet. Die laatste gebruik ik voor dit gerecht. De smaak is iets milder en het ziet er gewoon supermooi uit op je bord.
Ingrediënten
4 personen
3-4 Chioggia bietjes
1 zakje rucolasla
Milde kiemgroenten
Parmezaanse kaas
4 eetlepels Pijnboompitten
Olijfolie
1 Citroen
Bereiding
Schil de bietjes en snij ze daarna in hele dunne plakjes. Het beste kun je dit doen met een mandoline, en anders met een goed scherp mes of een kaasschaaf (als deze dun schaaft). Leg de plakjes dakpansgewijs in een ronde op de borden. Leg in het midden een plukje rucola sla en daarboven op een beetje kiemgroenten. Knijp er nu een beetje citroensap over en druppel de olijfolie erover. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan. Doe dit op laag vuur en pas op dat het niet verbrand. Strooi de pijnboompitjes erover en schaaf nu grote plakken Parmezaanse kaas en verdeel die over de salade.
Klaar is je heerlijke carpaccio
Bijgerecht
Gepofte rode bietjes met balsamicoazijn, knoflook en verse kruiden
Een bijgerechtje met enorm veel smaak. Als het pakketje open gaat dan loopt het water al in je mond, zo heerlijk ruikt het. Het is heel gemakkelijk om klaar te maken. Je kunt het eventueel al van tevoren klaarmaken. En het ziet er natuurlijk ook erg leuk uit als iedereen zo’n mooi pakketje op zijn bord krijgt. Je kunt dit gerechtje heel goed combineren met rundvlees of een stevige witvis. Maar het is ook een heel lekker hapje bij de borrel op een antipasti plateau.
Ingrediënten
4 personen
500 gram rode bietjes. Grote bieten in stukjes snijden
10 tenen knoflook in de schil laten en pletten
Flinke pluk verse kruiden ( b.v. oregano, tijm, rozemarijn, marjolein )
Olijfolie
Balsamicoazijn
Zout en peper
Aluminium folie
Bereiding
Was de bieten en snij eventueel in stukken. Pak per pakketje een groot stuk aluminiumfolie en vouw dit dubbel zodat het stevig is. Verdeel nu de bieten over de folie en zorg dat het in het midden ligt. Verdeel er de knoflook en verse kruiden over en wat zout en peper. Vouw nu de pakketjes dicht maar laat nog een klein stukje open. Schenk hier nu een paar lepels olijfolie en balsamicoazijn doorheen over de bieten. Vouw de folie nu helemaal dicht en leg op een ovenplaat. Laat de bietjes garen op 200 °C graden 45-60 minuten.
TIP VOOR DE KIDS
En mocht je met de kerstdagen toch de gourmetpan op tafel zetten dan kun je ook nog met de rode bietjes aan de slag. Maak wat pannenkoekenbeslag en pureer er een gekookte rode biet door. Rozer dan dit wordt het niet….. ook lekker als toetje met een bolletje ijs en wat vers fruit.