Overnight Oats met chiazaadjes……by Fleur

Havermout is al jaren terug van weggeweest. Het stoffige imago van vroeger is allang verdwenen en tegenwoordig is het in veel hippe gerechten te vinden. Er zijn zoveel lekkere gerechten van te maken. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om te bakken, muesli van te maken, zowel zoete als hartige gerechten of in de yoghurt. Havermout neemt erg veel vocht op en daardoor is het erg gunstig voor je darmen. En alsof dat nog niet genoeg is bevat havermout ook heel veel gezondheidsvoordelen.

Zo bevat havermout eiwitten die we nodig hebben voor spieropbouw, het helpt ons bij het sterk houden van je immuunsysteem, je hormoon-  huishouding en je spijvertering door de vitaminen en mineralen die erin zitten. Het werkt ontstekingsremmend en is erg vezelrijk. Die vezels geven een verzadigd gevoel en heeft een gunstig effect op je darmwerking. Havermout bevat koolhydraten maar door de lage glycemische waarde wordt het maar langzaam in je bloed opgenomen. Dus je krijgt er geen enorme bloedsuikerstijging van. In dit ontbijt gerechtje laat je de havermout weken in vocht, en dat zorgt voor het vrijkomen van enzymen en stijging van het vitaminen B gehalte, dus wordt het nog gezonder. Daarom is deze overnight een echte aanrader om te maken. Naast dat het snel klaar is en supergezond is het ook heel erg lekker.

Tip 1
Door de chiazaadjes toe te voegen aan de havermout krijg je een nog gezonder ontbijt. Chiazaadjes zijn een superfood die ontzettend veel vocht kunnen opnemen. Dat maakt ze een beetje glibberig… maar dat is juist goed voor je darmen.

Ingrediënten  ( Basis recept voor 1 persoon )
40 gram havermout
1 eetlepel chiazaadjes
200 ml  havermelk/water/jus d’oranje ( ik gebruik zelf meestal havermelk en Jus d’orange tegelijk )
Rood fruit  ( 3 aardbeien in plakjes , framboosjes en blauwe bessen )
Munt fijn gesneden
Eetlepel gehakte bij voorkeur ongebrande nootjes
Beetje kokosrasp

Bereiding
Avond van te voren

Neem een potje of glas en meng hier de havermout en de chiazaadjes in. Schenk er nu de vloeistof bij en roer het goed door. Zet het in de koelkast tot je gaat ontbijten.

Volgende ochtend
Neem het potje uit de koelkast en verdeel er het fruit, munt, nootjes en kokosrasp overheen.
Gemakkelijker kan ik het echt niet maken.

Tip 2
Leef je vooral uit met het maken van andere combinaties. Je kunt bv wat kaneel door de havermout roeren. Plakjes banaan met pindakaas is ook echt heel lekker. Een lepel yoghurt toevoegen maakt het wat romiger….

Tip 3
Als je het in een potje met deksel maakt kun je het ook heel gemakkelijk meenemen naar bv je werk. Als je niet zo’n ontbijter bent is het ook prima voor een later tijdstip.

Veel plezier met de bereiding en eet smakelijk

Groetjes Fleur

www.healthyspoon.nl

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*