Andijviesalade met shoarma…..by Fleur


Andijvie salade met shoarma….. by Fleur

Zeker in de zomermaanden eten we allemaal meer salades dan in de rest van het jaar. Je kunt er eindeloos mee variëren en eigenlijk verveelt het nooit. Of je het nu eet tijdens de lunch of als avondmaaltijd. Wij eten deze salade regelmatig als “ warme” maaltijd. Een lichte maaltijd met warme stukjes gekruide kipfilet en koolhydraatarm. Door de kip te kruiden met een ras el hanout mix krijg je en soort shoarma. Je kunt er ook een vegetarische variant van maken. De knoflooksaus uit je eigen keuken is ook een eitje. Dus door het zelf te maken weet je zeker dat er geen suiker en toevoegingen inzitten. Veel sausjes worden op smaak gebracht met zout en suiker. Check de ingrediëntenlijst maar eens.

Andijvie
Andijvie wordt veel gegeten als stamppot. Maar rauw als salade gaat ook prima. Snij de andijvie in dunne reepjes en was het in koud water. Laat het goed uitlekken en je kunt het al gebruiken. Je kunt zelfs een handje andijvie in een smoothie gebruiken. Andijvie is rijk aan Vitamine A en vitamine C en zit vol mineralen.

Tip
De ras el hanout kruiden kun je bij heel veel gerechten gebruiken. Meng het door het gehakt, doe een klein schepje door een omelet, Voeg het toe aan een roerbak met groenten en lekker door de couscous. Een schepje Ras el hanout brengt je in oosterse sferen door o.a. komijn, chili, knoflook en gember.

 

Ingrediënten
Voor 2 grote maaltijdsalades of 4 kleinere lunchgerechten

1 krop andijvie fijngesneden en gewassen
1 rode ui ½ in reepjes en ½ gesnipperd
½ Spaanse peper gesnipperd of meer als je van pittig houdt
1 rode paprika in blokjes
150 gram sperzieboontjes kort gekookt en gehalveerd
150 gram champignons in blokjes ( 4-en ) gesneden
2 eetlepels Ras el hanout kruiden ( green gypsy )
Eventueel Olijven
Zout en peper
Olijfolie

Of
150-200 gram kipfilet in blokjes
Of
Vegetarische variant
100 gram extra champignons en wat peulvruchten zoals kidneybonen of kikkererwten

Knoflooksaus
3 eetlepels mayonaise
1 eetlepel yoghurt
Knoflookpoeder of teentje knoflook fijngesneden
Zout en peper
Pluk peterselie heel fijngehakt

Bereiding

  • Verdeel de gesneden en gewassen andijvie over 2 of 4 schalen/borden
  • Verdeel de gesnipperde ui en Spaanse peper over de andijvie en hussel door elkaar
  • Met kip Doe de kipblokjes, ui en paprika met een scheutje olijfolie in een schaaltje. Voeg de Ras el Hanout kruiden toe en meng door elkaar. Bak de kipblokjes in een koekenpan gaar samen met de ui en paprika. De champignons toevoegen en ook meebakken. Voeg eventueel wat zout en peper toe
  • Vegetarisch Doe de groenten en bv kikkererwten bij elkaar in een schaal en voeg daar de olijfolie en kruiden door en meng dit door elkaar. Bak de groenten (behalve de sperzieboontjes) in een koekenpan tot ze gaar zijn. Voeg eventueel wat zout en peper toe.
  • Verdeel de kip en/of de groenten over de salade en voeg sperzieboontjes en olijven toe.
  • Maak het sausje door alle ingrediënten bij elkaar te voegen in een schaaltje en goed te mengen en verdeel over de salade.

Veel plezier met de bereiding en eet smakelijk.

Groetjes Fleur

www.healthyspoon.nl

 

 

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*