Frittata met aardappeltjes, prei en courgette

Na pasen heb je wellicht een overschot aan eieren. In dit gerecht kun je er weer een aantal verwerken. Een frittata is een Italiaans ovengerecht waar je eigenlijk alles in kunt gebruiken. Je kunt het in een ovenschaal of pan (die in de oven kan) maken. En het leuke aan dit gerecht is dat het ook nog eens heel voedzaam is. Door de verse groenten, eieren en in dit geval aardappeltjes heb je meteen een volwaardige maaltijd in één pan. Dus ook nog eens supersnel en gemakkelijk te maken. Salade erbij en klaar.

Waarom zijn eieren gezond?
De tijd dat het advies was om maximaal 2 eitjes per week te eten is gelukkig voorbij. Eieren zijn erg voedzaam en bevatten veel nuttige stoffen. Eieren bevatten onder andere choline en lecithine en dat zijn belangrijke stoffen voor je hersenen. Daarnaast zijn eieren een bron van eiwitten die de bouwstof zijn van onze weefsels.

Kortom geniet vooral van een lekker eitje… en het mogen er ook best meer dan 2 per week zijn.

 

Recept
2-3 personen

Ingrediënten
400 gram aardappelen gekookt en in plakjes. (ik heb paarse gebruikt, maar kan ook met krieltjes of zelfs zoete aardappel zijn)
1 prei in dunne ringetjes
1 courgette in plakjes
1 teentje knoflook
1 grote sjalot
4-5 eieren
2 eetlepels crème fraîche
Handje verse kruiden fijngesneden. Neem in ieder geval peterselie en vul aan met rozemarijn, oregano en tijm. Net wat je in huis ( of tuin ) hebt.
100 gram geraspte kaas of feta blokjes of allebei (andere kaas kan natuurlijk ook)
Zout en peper

Tip
Voeg citroenrasp toe als je er een frisse zomerse twist aan wilt geven. Was dan eerst de citroen goed, zeker als het geen biologische citroen is. En daarna met een fijne rasp de schil raspen. ¼  tot  ½citroen is vaak al genoeg voor een lekkere frisse smaak

 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C
  • Was de aardappeltjes en laat ze in de schil kort koken tot ze gaar zijn. Let op dat ze niet te gaar zijn want dan vallen ze uit elkaar. Afspoelen met koud water. En in plakjes snijden
  • Courgette en prei wassen en in dunne ringetjes en plakjes snijden.
  • Snipper de knoflook en sjalot
  • Neem een koekenpan of pan die in de oven kan. Verwarm scheutje olijfolie. Fruit hierin de ui en knoflook glazig. Voeg daarna de prei en courgette toe. Voeg naar smaak zout en peper toe. Bak alles ongeveer 5 minuten.
  • Als je de pan ook in de over zet dan leg je de aardappelschijfjes op de prei en courgette. Anders pak je nu een ovenschaal en die vet je in met een beetje olie. Het prei en courgette-mengsel gaat in de schaal en je legt er de aardappelschijfjes op.
  • Klop in een kom de eieren luchtig. Voeg nu de crème fraîche, verse kruiden en zout en peper toe klop goed door elkaar. Schep er de gerapte kaas door. En mocht je citroen gebruiken meng dat er nu door.
  • Als je fetakaas blokjes gebruikt verdeel je die over de aardappeltjes en daar giet je het eimengsel over.
  • Zet de pan of schaal in de oven voor ongeveer 25-30 minuten (als het ei gestold is dan is het goed)

 

Eet er een frisse salade bij en je hebt een heerlijke maaltijd.

Veel plezier met de bereiding en eet smakelijk

Groetjes Fleur

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*