Gratin van prei met mosterd en kaas….by Fleur


Prei is een groente die erg veel gebruikt wordt. Het is een gemakkelijke groente zowel in smaak als in de bereiding.  De smaak van prei past in veel verschillende keukens. Van Aziatische wokgerechten tot Hollandse stamppot. Vaak wordt prei fijngesneden gebruikt. Je kunt het heel gemakkelijk roerbakken, koken maar ook in een ovenschotel is prei een lekkere groente.

Prei heeft bereid een licht zoete smaak die de meeste mensen wel kunnen waarderen. Zowel jong als oud.

Bij dit gerecht is de prei nu eens niet fijngesneden en verwerkt in een mix van
andere groenten, maar draait het juist om de prei. De gratin maakt dit gerecht lekker romig en een beetje pittig door de mosterd. Geen pakjes en zakjes maar gewoon zelf maken…. En dat is echt niet moeilijk.

 

Waarom is prei gezond.

Prei is om veel redenen gezond. Onder andere omdat het veel inuline bevat. Dat is een oplosbare vezel. Deze vezels hebben een positieve invloed op je darmen en je stoelgang. Daarnaast zorgt het ook voor een positieve invloed op je bloedsuiker.

 

Recept

3-4 personen

Ingrediënten
1 kg prei
2 teentjes knoflook
Klontje boter (bij voorkeur roomboter)
2 dl groentenbouillon
1 dl room
1 eetlepel bloem
1 eetlepel grove mosterd
1-2 eetlepels geraspte kaas. B.v parmezaan
Zoet en peper

 

Bereiding
– Haal de buitenste bladeren en het achterkantje van de prei. Spoel de prei nu goed af.
– Snij het witte gedeelte van de prei in stukken van ongeveer 2-3 cm
– Pel de knoflook en hak het fijn
– Smelt een klein klontje boter in de pan en voeg hier de prei en knoflook aan toe.
– Schep een paar keer om en schenk er een half kopje water bij.
– Eventueel een klein beetje zout en peper.
– Doe de deksel op de pan en laat het op een zacht vuurtje stoven. Ongeveer 10 minuten.
– Let op dat de prei stukjes niet uit elkaar vallen.

– Breng intussen de bouillon aan de kook en voeg de room toe. Meng de bloem met een klein beetje water tot een papje. Voeg
dit toe aan de kokende bouillon en blijf roeren tot de saus wat indikt.
– Haal de pan van het vuur af en roer er de mosterd door.

Tip… roer de mosterd er beetje voor beetje door en proef of er nog meer mosterd aan toegevoegd moet worden.
Eventueel nog wat zout en peper.

 

– Giet de gestoofde prei stukjes voorzichtig af in een vergiet en laat even uitlekken. Doe de prei in een ovenschaal. Het ziet er
leuk uit als je de prei stukjes rechtop zet. Giet er de saus over (je hoeft niet alle saus te gebruiken…. Ook lekker als sausje bij
bv de kabeljauw). Rasp er de kaas over.
– Zet nu voor ongeveer 5 minuten onder de grill. Haal het eruit als de kaas smelt en de bovenkant mooi bruin wordt.

Dit prei gerecht smaakt erg lekker met krieltjes en een stukje kabeljauw.

 

Veel plezier met de bereiding en eet smakelijk

groetjes Fleur

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*