Hartige muffins met broccoli en prei …… By Fleur

Tijdens een proeverij bij Boer, winkel van het land had ik deze hartige muffins gemaakt om te laten proeven. Veel mensen vonden het erg lekker en ik had beloofd het recept te delen. Dus bij deze……  Het is een leuk borrelhapje, maar ook lekker bij een high tea of in de lunchtrommel. Het leuke aan dit gerecht is dat je op een hele lekkere manier weer wat groenten eet en dat je natuurlijk eindeloos kan variëren in de groenten die je gebruikt. Er gaan ook stukjes appel en stukjes rozijntjes in zodat er ook een zoetje in zit. Heerlijke combi… hartig met zoet.
In het recept heb ik gekozen voor volkoren spelt meel en havervlokken. Dit meel bevat veel vezels en speltmeel is voor veel mensen een meelsoort die goed verwerkt wordt in de darmen. Je kunt dit meel ook prima vervangen voor bv boekweitmeel als je een glutenvrije variant wilt maken met weinig koolhydraten. De havervlokken zijn een grote bron van vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen, ijzer, zink en magnesium. Dus erg voedzaam.

 

Ingrediënten ( 12 stuks groot of 20-24 klein )
½ prei
150 gram broccoli
1 grote teen knoflook
Flink hand spinazie, gesneden
1 theelepel (of meer) verse oregano en/of tijm
1“ moes”appel in kleine blokjes

160 gram volkoren spelt meel of boekweitmeel
100 gram havervlokken
2 eetlepels aardappelzetmeel
2 theelepels bakpoeder
2x ½ tl zout
Zwarte peper

3 scharreleieren
160 ml yoghurt (kan ook plantaardig)
120 ml extra vierge olijfolie + 2 eetlepels
1 ½ eetlepel honing
1 eetlepel grove mosterd
2 theelepels appelcider azijn
Pompoen pitjes
Eventueel stukjes fetakaas of belegen kaas geraspt
Handje rozijnen grofgesneden

Keukenmachine
Bakblik grote of kleine muffins + vormpjes van bakpapier

Tip 1
Knip zelf vierkantjes van bakpapier of neem papieren cups

Tip 2
Vries de muffins in, zo kun je ze goed bewaren en heb je ze op voorraad voor een snelle en lekkere lunch. Eet er een frisse salade bij. En ze passen ook prima in de lunchtrommel om mee naar school of bewerk te nemen.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed de muffinvormpjes met bakpapier of.
  • Was de prei en broccoli en snijdt in kleine stukjes. (de stonk van de broccoli kun je ook prima gebruiken).
  • Verhit een scheut olijfolie en bak de broccoli en prei 5 minuten.
  • Voeg daarna de knoflook, kruiden en wat zout en peper toe. Laat dit ook paar minuten meebakken.
  • Voeg de appel en spinazie toe en bak alles tot het gaar is. Roer regelmatig door en haal de pan van het vuur als het gaar is.
  • Voeg het meel, havervlokken, aardappelzetmeel, bakpoeder en ½ theelepel zout bij elkaar in de keukenmachine en maal het tot een grofmeel. Doe het in een grote schaal en zet apart.
  • Breek nu de eieren boven de keukenmachine en voeg de yoghurt, olijfolie, honing, mosterd en appelciderazijn toe. Mix het nu goed door elkaar.
  • Schenk nu het eimengsel bij het meel en schep het voorzichtig om met een spatel. Voeg nu de groenten, rozijnen en eventueel de kaas toe en schep die ook kort en voorzichtig door elkaar.
  • Verdeel nu het beslag over de muffinvormpjes. Verdeel er pompoenpitten over en eventueel nog een beetje feta of kaas.
  • Zet de muffins ongeveer 20 minuten in de oven. (bij de minimuffins is het iets korter ). Check of ze gaar zijn met een satéprikker. Als er geen beslag meer aan plakt zijn ze gaar.

 

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*